Att skapa ambassadörer

Bordet i matsalen är fyllt av godsaker och bubblande drycker. Nog för att ni brukar fira saker, men det blir alltid något speciellt när det är sista dagen för en av kollegorna. Dessutom är hela avdelningen på plats.

Innan personalen har hunnit hugga in på delikatesserna klingar du i glaset och ber om allas uppmärksamhet.

”Jag ska hålla mig kort, men jag vill få det här sagt. Vi har haft en enorm tur och glädje som haft dig här hos oss. Jag tror att jag säger det här för varje person som slutar, men jag menar det precis lika mycket varje gång. Vi hade inte kommit dit vi är i dag utan dig. Jag är väldigt stolt och tacksam över att ha fått jobba med dig.” Du fortsätter med att berätta om vad ni har utfört tillsammans och ser till att fokusera på kollegans insatser.

Det här är verkligen att sluta med ett genuint tack för tiden ni lånade av varandra.

Känns det igen? Jag hoppas det, för ofta sker det motsatta. Personen bara försvinner som om den aldrig hade varit där. Den kom dit sista jobbdagen, gick vid lunch och hörde sedan aldrig av företaget igen.

Dina ex är dina bästa marknadsförare

Vi har bara människor hos oss för en viss tid. Ingen stannar för evigt. Att skapa ambassadörer handlar om att anamma ett tankesätt redan från den första dagen. När medarbetarna lämnar dig ska det vara med ett leende på läpparna. Ni ska skiljas som vänner så att de lever vidare som varumärkesambassadörer och gärna rekommenderar nya talanger i din riktning.

Precis som nöjda kunder är den billigaste marknadsföringen minskar rekryteringskostnaderna när tidigare kollegor, deras vänner och familjer hjälper dig med processen.

Det räcker med att du ser till dig själv för att förstå hur viktigt det här är. När du söker ett nytt jobb, litar du mer på vad företaget själva påstår i sin marknadsföring eller vad tidigare anställda säger om hur det faktiskt är att jobba där?

När det kommer till att skapa ambassadörer har vi mycket att lära av universiteten och deras alumniverksamhet, som går ut på att behålla kontakten med tidigare studenter. Vissa gör det mer systematiskt än andra, men alla har en sak gemensamt. De ser ett tydligt värde med att människor fortsätter prata väl om dem och är stolta över sin historia.

Försvarsmakten är ett annat bra exempel på organisationer som tar hand om människor. Om de struntade i att bära hem sårade soldater och ta hand om krigsveteraner skulle det bli riktigt svårt att rekrytera nya soldater. Dessutom används medaljer, parader och hedersbegravningar som tydliga bevis på hur mycket insatserna betyder för organisationen.

Ambassadörstanken öppnar upp för att det är naturligt att komma in i och sedan lämna bolaget. Att människor till slut växer ifrån varandra, men ändå kan fortsätta vara vänner, förstärker tanken av att vi är på en gemensam utvecklingsresa. I den bästa av världar tar ett annat företag över utvecklingskostnaden av dem tillfälligt innan du lockar tillbaka dem igen.

Tänk om du skulle avsluta en kollegas anställning med att säga att den är varmt välkommen tillbaka. Det är en enkel gest. Trots det har jag sällan hört den användas, vilket säger mycket om företagens värderingar.

Frågor till avslutningsintervjun

Jag har aldrig träffat en rekryterare eller ledare som är villig att anställa en person utan att intervjua den först. Ändå har vi inga problem med att släppa iväg medarbetarna utan att fråga hur de har haft det.

Därför rekommenderar jag att företaget alltid håller en avslutande intervju för att få reda på vad den anställde egentligen tyckte, nu när den är fri att säga sin mening.

Det bästa är om du och medarbetarna redan från början kan prata om att projektet och anställningen har ett mål och slut. Då kan ni under resan stämma av era förväntningar, känna efter om ni vill fortsätta arbeta tillsammans och ta reda på vad samarbetet då skulle kunna handla om. Genom att prata om ambassadörsdelen från början ser du även till att avslutet blir någonting annat än ett nederlag när medarbetarna inte stannar kvar till sin pension.

Här är några frågor för att hjälpa dig göra ett snyggt avslut som också ger dig värdefull information. Du hittar fler frågor på bokens sida på egetforlag.se.


Arbetets innehåll

– Vilka arbetsuppgifter har du haft?
– Vad fick dig att börja här?
– Hur väl stämde den inledande bilden av företaget med verkligheten?

Om introduktion

– Vilken introduktion fick du när du började?
– Vad var bra?
– Saknade du något?

Om trivseln

– Vad har du uppskattat mest?
– Vad kan vi bli bättre på?

Om ledarskapet

– Vad har fungerat bra i kontakten med din närmaste chef?
– Är det något som har fungerat mindre bra?

Om samarbetet

– Hur har samarbetet fungerat på din avdelning?
– Hur har samarbetet mellan din avdelning och andra avdelningar fungerat?

Om avslutet

– Varför lämnar du anställningen?
– Vad är det som lockar med det nya företaget och anställningen?

En handbok om talent management

Det här är ett utdrag från boken Människor till låns. Det är en handbok för ledare på alla nivåer som visar hur och varför du ska ta hand om människorna omkring dig. En guide som hjälper dig se till att medarbetarna trivs, utvecklas, stannar kvar och bidrar till företagets framgång.

Köp boken

Köp boken hos Adlibris Köp boken hos Bokus

Du kan även mejla din postadress till henrik@heslykdevelopment.com så skickar jag dig ett kostnadsfritt exemplar.