Min modell för talent management

Organisationer med engagerade medarbetare har högre lönsamhet, bättre produktivitet och fler nöjda kunder. Om lösningen till en bättre framtid är så enkel som att göra medarbetarna nöjda, varför gör då inte alla det?

Svaret är givetvis att det inte är så enkelt. Vi fortsätter i gamla spår. Och när vi väl gasar är risken stor att vi gör det så hårt att vi bränner allt engagemang direkt. Vi behöver ge alla människor sitt eget utrymme men också förstå deras behov av struktur, ramar och ledarskap.

Som ledare behöver du ta den långsiktiga engagemangsfrågan på allvar.

Model för talent management
Markus Strand, vd Garpco

“Henrik lever sin vision att göra bra människor bättre. Han är analyserande, pålitlig, lyssnande och duktig på att dra slutsatser. Om jag ska beskriva rakheten han använder så blir det med ordet brutal, vilket tar ett tag att vänja sig vid. Samtidigt vill jag inte att han ska ändra på det eftersom ärligheten är vinnande på lång sikt. Vissa kommer att ha svårt för det. Därför hör han hemma i organisationer där han får tillräckligt med utrymme att utnyttja alla sina styrkor.”

– Markus Strand, vd Garpco

Attrahera

Rekrytering handlar om så mycket mer än att bara hitta nya medarbetare. För att kunna locka till dig rätt människor behöver du först ta reda på vad du står för och varför någon ska bry sig om det.

Här arbetar vi bland annat med att hitta din målgrupp och identiera framgångsfaktorer när du söker ny personal. Tillsammans med teamen förankrar vi värdegrunden och gör den till en konkret del av vardagen.

En av metoderna är att genom ett värderingsspel identifiera dilemman och problemställningar i företaget på ett lättsamt sätt. Det gör att vi enklare kan se till att vi har en och samma bild kring vad vi står för – och hur det konkret kan användas i vardagen.

Utveckla

För att kunna behålla kollegorna behöver du ha en rutin som hjälper dig. En kontinuerlig process som återkommer år efter år. Det är vad utvecklingen och dess fyra områden handlar om.

Ditt dreamteam. Hur du kan skapa det bäst sammansatta laget. Vi diskuterar olika fokusområden som driver människor och arbetslag, och även hur din ledarstil påverkar människorna omkring dig.

Talangutveckling. Hur du bygger en stark företagskultur och karriärutveckling. Vi gör det genom medarbetarsamtal som involverar och ger kontinuerliga förbättringar och förflyttningar i små steg.

Samsynen. För att komma någonstans krävs det att vd:n och ledningsgruppen har samma syn på nuläget och möjligheter. Med hjälp av verktyget Niofältaren kartlägger vi på ett enkelt sätt organisationen för att förstå hinder och den gömda potentialen.

Träningen. Med hjälp av den tidigare analysen har vi nu skapat ett underlag för att börja utveckling och träning. Här fokuserar vi på att ta på träningskläderna och sedan aldrig ta av dem igen.

Utväxla

Även om namnet kan låta dramatiskt handlar det här om så mycket mer än tack och hej då. För att skapa ambassadörer behöver du tidigt fundera på vad du vill att medarbetarna ska säga om sin tid i företaget den dag de slutar. Dina kollegor är ofta dina bästa rekryterare.

Här ser vi till att skapa de bästa förutsättningarna för att kollegorna som byter jobb ska fungera som aktiva och positiva ambassadörer.